Beste iedereen - Reisverslag uit Scarborough, Trinidad en Tobago van Gerdien Waugh - WaarBenJij.nu Beste iedereen - Reisverslag uit Scarborough, Trinidad en Tobago van Gerdien Waugh - WaarBenJij.nu

Beste iedereen

Door: Gerdien

Blijf op de hoogte en volg Gerdien

30 Augustus 2009 | Trinidad en Tobago, Scarborough

Dat is weer een lange tijd geleden dat ik op de website heb geschreven.

Ondertussen zijn er weer dingen gebeurd.

Drie maanden heb ik geholpen in de literatuurafdeling in Florence in de bookfair en daarnaast geholpen in de internetgedeelte en met de boeken voor de schepen.

Na drie maanden ben ik voor drie weken terug geweest naar Nederland.
Met het visum dat ik had kon ik maximaal 90 dagen in Amerika verblijven.

Ik ben in de gelegenheid geweest om tijdens deze tijd een week met vrienden van de kerk mee op vakantie te kunnen naar Belgie. Dit was heerlijk. En daarnaast veel te kunnen regelen voor de bruiloft weer.

Ten tweede heb ik me weer laten inschrijven in Nederland. Ik heb in deze weken ook voor OM-Nederland gewerkt. Wel een dag.
Op het xnoizz flevo festival in Bussloo hadden zij een stand en daar heb ik een dag op geholpen.

Het was erg leuk. Veel mensen die langskwamen, waren geinteresseerd in de organisatie. We hadden ons strategisch opgesteld door ipv achter de stand te staan, voor de stand te staan. Zo werd het contact met mensen werd veel persoonlijker en we konden veel meer mensen opvangen die langs kwamen lopen en geinteresseerd leken.

Ik werkte samen met een andere nederlandse jongen die ik ook op de Logos II ontmoet had en met iemand van de dominicaanse republiek die ook op de Logos II is geweest en die eigenlijk toevallig in de buurt was en kwam helpen. Hij kon alleen engels en het was grappig om te zien hoe de tieners daarop reageerden. Of helemaal niet, of heel enthousiast.

Een aantal mensen kenden OM via persoonlijke activiteiten of via vrienden die met OM te maken hadden gehad.

Met twee mensen heb ik een erg goed persoonlijk gesprek gehad. Een van hen was sinds drie jaar christen en vond het soms nog best lastig in hoe dingen te interpreteren in de bijbel.

De andere persoon was een christen, maar ze had een meisje meegebracht dat ze als gezin opving en dat niet christelijk was. Ze hoopte heel erg dat het festival een positieve invloed op dit meisje zou achterlaten. We hebben samen gebeden.

Ik denk dat gebed een van de belangrijkste dingen in je leven zou moeten zijn. Jij kunt als mens niks doen, maar God doet het door jou heen of bewerkstelligt het.
Zelfs als je niet zelf in staat bent om persoonlijk iets te kunnen doen, maakt niet uit of dat in de thuissituatie is, of in buitenland. Of dat is door financieel te ondersteunen of persoonlijk te gaan. Bidden kan altijd en is een van de belangrijkste dingen waarop zendingswerk en mensen gedragen wordt.

Op 23 augustus ben ik weer vertrokken. Dit keer naar Tobago. Een van de Carribische eilanden. De Logos Hope zou hier aankomen op de 27ste van augustus.
De paar dagen tussen mijn aankomst en dat het schip aankomt, heb ik doorgebracht bij familieleden van een van mijn oude kamergenotes. Healyn.

Het was bijzonder om twee dagen daar mee te mogen maken en deel te zijn van hun gezin. Ik heb mango's geplukt in de tuin. Verschillende vreemde dingen geproeft. (breadfruit, vliegende vis etc.)
We zijn een paar keer naar de stad geweest en ze hebben me een ford laten zien en het strand. En ze hebben me meegenomen naar de bioscoop.

De 27ste kwam het schip dus aan en stonden we om 6 uur s'ochtends op de kade om deze te verwelkomen. De familie waar ik bij verbleef is die dag mijn gast geweest op het schip.

Nu ben ik weer aan het werk. Het is niet overdreven druk nog op het moment. S'avonds rondom dinnertijd begint het meestal voller te worden. Ik hoor van mensen dat ze de Logos Hope meer relaxed vinden als de vorige twee schepen.
Dit omdat er airconditioning is en meer ruimte in de bookfair en op het experience deck.

We krijgen dus veel positieve verhalen. Verder worden er veel programma's georganiseerd voor de mensen aan boord. Dus we willen op deze manier ook meer mensen bereiken met het vertellen over Jezus.

De verkoop van de boeken in de twee andere Caribische eilanden (St. Vincent en Grenada) was boven verwachting en helaas hebben we niet zoveel verschillende soorten en vele hoeveelheden boeken hier.
In Trinidad verwachten we 12 containers van 40foot met boeken.

Mijn werkzaamheden aan boord op het moment zijn:
Het brengen van boeken naar de bookfair uit de bookhold.
Dit gaat op twee verschillende manieren. De eerste is s'ochtends om 5 uur de boeken ophalen en uitbrengen in de bookfair die zijn verkocht de vorige dag.
Het tweede is om blijvende gaten op te vullen en tijdens de dag bij te vullen.

Het maken van displays in de verschillende secties. Dus bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de sectie bijbelstudiemateriaal of kinderboeken er weer netjes uitziet en dat de goede boeken op ooghoogte staan etc.

Als we de containers krijgen in Trinidad, zal ik voornamelijk bezig zijn om deze te verwerken en boeken op te zenden naar de bookfair.

Op het moment is het redelijk goed te doen. Het is niet druk en we hebben nog voldoende mensen.
Het is echter de tijd dat een groep vertrekt van het schip en een nieuwe groep aankomt.
Dit betekent dat er ongeveer 10 dagen zijn waarin alleen de bookfair al 20 mensen verliest. Daarnaast moeten na die 10 dagen de nieuwe mensen weer ingewerkt worden terwijl dan meer drukte wordt verwacht en er moeten in die tijd dus 12 containers worden verwerkt.

Het wordt dus een interessante tijd, waarin we jullie gebed zeker nodig hebben.

David komt over van 24 september tot halverwege oktober (ongeveer 2/3 weken) naar de Logos Hope.
Ik blijf tot 22 oktober en zal weer naar Amerika gaan voor drie maanden.
Als de Logos Hope in Jamaica ligt in januari (Kingston en Montego Bay, 8 weken in totaal) kom ik weer naar de Logos Hope om te helpen.

Jamaica is altijd voor het schip een zeer drukke haven geweest, in drukte en in agressie van mensen. En zeker Kingston staat bekend als gevaarlijk en hier zijn we toen niet geweest met de Logos II. Alleen in Montego Bay. Dus dat wordt ook een interessante tijd.

Wel, zo zijn jullie weer een beetje op de hoogte.
Ik hoop dat iedereen het weer goed vergaat en lekkere zomervakanties heeft gehad waarin lekker is bijgekomen.

Stel dat jullie bijzondere of saaie dagelijkse dingen meemaken. Graag zou ik het willen weten. Hoewel ik ver weg ben, leef ik graag ook met jullie mee en vind ik het leuk te weten wat jullie doen, hoe jullie dagelijkse beslommeringen zijn. Misschien lijkt het saai voor jullie, maar ik vind het leuk om te lezen. Dus als je je huis geverfd heb, vind ik dat leuk. Als je naar een concert bent geweest, vind ik het leuk om dat te weten en ook waar je bent geweest.
Helaas kan ik niet iedere week iedereen een email sturen om het contact goed te onderhouden en ik zal ook niet direct antwoord sturen, wat soms inhoudt dat ik helemaal geen antwoord meer stuur.
Maar ik vind het gewoon fijn om op de hoogte gehouden te worden een beetje.

Als mensen op het moment niet teveel te doen hebben en je bent op zoek naar iets.
Ik kan je drie maanden steppersprogramma aanraden. Dit is drie maanden dat je voor OM werkt. Dat kan op het schip zijn, maar ook in andere activiteiten van OM.
Via de website. www.nl.om.org kun je meer informatie opvragen.

Groetjes Gerdien

• 31 Augustus 2009 - 13:23

Wilmar:

Sow zeg, zat jij ff op de praatstoel!

Leuk om van je te lezen.

Heel veel succes!

groetjes, Wilmar

• 31 Augustus 2009 - 22:12

Nadia:

nou dat zeg ik mn broert dan helemaal na, wat een informatiestroom! Goed bezig ja!! heerlijk dat je weer op het schip bent, klinkt weer helemaal goed.. top dat David ook nog komt, fijn!
    knff!!

• 01 September 2009 - 08:22

Hanneke:

Wat een verhaal zeg, ingewikkeld.Wel fijn dat je David toch nog even ziet.Succes met alles.

Liefs Hanneke

• 28 September 2009 - 12:07

Nelleke:

Ha Gerdien, dat is een heel verhaal zeg, leuk! Heb je de drukte met de wisselingen op het schip een beetje overleefd?